top of page
Caută

Iata cum imi arata Universul barierele interioare

  • Poza scriitorului: Rodica Stoica
    Rodica Stoica
  • 25 feb. 2018
  • 2 min de citit

Astazi mi-a aparut in cale cuvantul "incerc" de cel putin 15 ori.



Chiar si fara sa fiu atenta la mesaj, parca era scris cu litere ingrosate. Cum de imi atrage atentia acest cuvant intr-un mod repetat plus ca ceva ma "jeneaza" la el.

Hmmm!!!

Ma "jeneaza" la acest cuvant faptul ca in multe contexte inseamna ...nimic...sau mai exact contrariul actiunii langa care sta: "incerc sa fac asta", adica nici fac, nici nu fac. "Incerc" inseamna exact o bariera.


Asa am "facut" si eu multe lucruri, incercand sa le fac, de fapt nu faceam nimic. Mai bine stiam sigur ca nu fac acel ceva deoarece in cap nu mi se mai fixa iluzia ca fac....doar incercand ,deci egal cu zero. Si ma mai si invarteam in jurul cozii avand iluzia ca incercarea aceea e chiar ceva ce conteaza. Conteaza, dar in mod negativ, consuma energie si timp si ofera confuzie.


Observ cuvantul acesta asta in jur, in postari, in declaratii, in conversatia cu clientii, la mine chiar.

Cand ma aud spunand "incerc", ma opresc si analizez: incep cu adevarat actiunea x? Sau nu e vremea, nu sunt conditiile indeplinite, etc? Mai bine sa fie pe lista de obiective decat pe lista de incercari.




Imi place maxim atitudinea lui Yoda in faimosul moment al "incercarilor": "Do or do not, there is no try". :) :) :)

https://www.youtube.com/watch?v=h5SNAluOj6U


Dar incercarile au partea lor foarte buna: incercarile esuate, deoarece au la baza, totusi, o actiune.



Incercarea esuata este:


- un experiment cu rezultat diferit de cel asteptat (de ex "incerc sa imi fac un prieten/a dar nu gasesc persoana potrivita"...daca incerci de 3-10 ori si nu ai gasit persoana potrivita nu inseamna ca urmatoarele dati n-ai putea gasi...asta inseamna doar ca te opresti prea devreme);

- un experiment cu potential urias de invatare si repetare cu rezultate in schimbare (schimbi din parametrii si corectezi actiunea pana ajungi la rezultatele asteptate) (de ex "vreau un prieten/iubit dar gasesc numai persoane cu care nu ma inteleg"...partea buna este ca te pui in situatii de a cunoaste dar schimba cadrul de cate ori este nevoie, apar si cei potriviti);

- bariera emotionala daca te atasezi emotional de un rezultat diferit de asteptari. (ex. "nu mai vreau sa incerc deoarece nu exista pe lume persoana potrivita mie"....si zic si eu: intre mai bine de 7 miliarde de suflete de pe planeta? pe bune?). Stiindu-ti bariera emotionala stii ce ai de deposit.


Ce facem cu incercarile esuate?


Le folosim drept puncte de plecare pentru actiunile urmatoare sau inchidem subiectele de tot. E clar ca acolo am vrut sa experimentam ceva, nu ne-a iesit cum am vrut dar subiectul ramane deschis sau.... il inchidem de tot. Rezultatele certe sunt mai bune decat cele care mai lasa "codite".

Cu drag,

Rodica


 
 
 

Comentários


bottom of page