Vrei sa scapi repede de frica?
- Rodica Stoica
- 22 iun. 2020
- 2 min de citit
Actualizată în: 27 iun. 2020
Iti scriu din experienta mea, nu din carti sau din auzite.
Frica este o emotie fireasca, ea face parte din mecanismul de autoconservare.
Frica mai este necesara atata vreme cat ne mentine atentia treaza pentru a ne apara de ceea ce ne poate face rau. De exemplu daca te ataca un caine, este firesc sa te aperi. Dar nu mai este firesc sa-ti fie frica tot timpul de caini, si cand sunt langa tine si te ameninta si cand nu mai sunt. Cand esti la adapost. Cu asta te poate ajuta un psiholog.
Eu vreau sa-ti scriu acum despre frica de schimbare. Si-ti mai spun despre frustrarea la schimbare. Am facut atat de multe schimbari in viata incat te-as plictisi sa le insir aici, acum.
Frici sunt multe si mai ales in perioada aceasta, de multiple schimbari, se activeaza o multime de frici care urca la cote, uneori insuportabile, si erodeaza starea de echilibru. Pe scurt, iti dau cateva repere despre ce poti face rapid pentru a iesi dintr-o stare de frica. Nu ma refer aici la atacuri de panica. Pentru acelea te indemn sa te adresezi psihologului. Cand ti-e frica de o posibila sau eminenta schimbare, faci urmatoarele:
pentru inceput decupezi situatia din viata ta (adica o vezi numai pe aceea, fara multiplele implicatii posibile), adica te concentrezi numai pe ea.
cauti situatii similare in trecut si cum ai rezolvat atunci;
cauti persoane cunoscute care te pot sfatui care au trecut prin acea situatie. Daca n-au trait ceva asemanator nu te pot sfatui prea bine.
cauti persoane necunoscute care te pot sfatui, consilieri, persoane cu experienta in lucrul cu oamenii. Ai avantajul ca acestia sunt detasati emotional de provocarea ta, iti pot furniza puncte de vedere foarte diverse;
selectezi sfaturile constructive, solutii concrete, dai la o parte ingrijorarile, sfaturile plangacioase, vaicarelile, n-ai nevoie de asa ceva.
aloci energia spre acel punct nevralgic, alte lucruri daca pot astepta, lasa-le sa astepte. Daca ai observat, in cele de mai sus te indemn la focusare si actiune.
Este mai bine sa excluzi analizele prelungite, in cerc (acel cerc vicios daunator: ganduri-frica-ganduri-frica si mai mare, etc) care iti amplifica frica, iti consuma energia care in mod ideal ar fi sa mearga spre actiune. Inca ceva: - cand actionezi, gasesti din mers solutii, adica noutati. - cand nu actionezi te scufunzi in propriile frici, ramai si invarti aceleasi "vechituri" de informatii, ganduri si emotii cu care nu ai cum sa rezolvi ceva.
Daca-i mai asculti si pe altii cu aceleasi frici (sau altele) preiei involuntar si din ale lor.
Desigur ca suntem diferiti. Fiecare ne confruntam cu propriile ganduri, emotii, situatii. Nu sunt niciodata identice. Dar am observat ca dorinta de a iesi din impas este identica la oamenii hotarati sa depaseasca, doar ca lipseste claritatea. Ceilalti, nehotarati sa depaseasca starile de conflict interior, isi cauta milioane de motive sa n-o faca. Dar stiu ca tu nu te numeri printre ei pentru ca esti inca aici si citesti acest articol.
Te pot ajuta cu mai multe informatii, si sprijin in sedinta de consiliere la care te-ai inscris sau te vei inscrie la:

sau
sau
Curiozitatea este un sfetnic bun!
Rodica
Comments